Mezi kopci cesta klikatá...

Produkti pivovaru Černá Hora

9. března 2007 v 12:16 | sorgh |  Všehochuť

Pivo

VÝČEPNÍ PIVA:
TAS - 10% světlé výčepní pivo

Původ názvu: Své jméno dostal TAS v létě roku 1991 po historickém majiteli černohorského pivovaru ze 16. století jímž byl pan Tas Černohorský z Boskovic.

Chuť: typické desetistupňové pivo plzeňského typu s mírně drsnou chmelovou hořkostí a kvasnicovou příchutí.

Ocenění: TAS získal v dubnu 1995 cenu Táborský palcát od odborné i laické veřejnosti. Již dvakrát vyhrála světlá desítka 1. místo v prestižní soutěži "Cena českých sládků" organizované Pivním kurýrem, a to v letech 1996 a 2000. Soutěž probíhá tak, že se sejdou sládci všech českých pivovarů a přinesou do soutěže svá 10% a 12% piva. Pak jsou anonymně vybírána nejlepší piva. TAS tak dokázal zvítězit v konkurenci nejen kvalitních desítek ale i mezi dvanáctkami, což je pro Pivovar Černá Hora jedno z nejlepších ocenění. V roce 2002 získal TAS stříbrnou Pivní pečeť v degustační soutěži Táborský palcát v kategorii světlé výčepní pivo.


Moravské Sklepní nefiltrované - pivo jako za starých časů
Původ názvu: K výrobě tohoto piva se používají zásadně moravské suroviny, moravský chmel a moravský slad - proto moravské, pivo při samotném zrání si užívá pivo a přitom zraje čtyři až pět týdnů ve sklepních prostorách pivovaru - proto sklepní, při výrobě se vynechává proces filtrace - proto nefiltrované.
Chuť: desetistupňové pivo plzeňského typu s výraznou chmelovou hořkostí a výraznou kvasnicovou příchutí. Jedná se o pivo, které se před stočením piva nefiltruje a nezbavuje kvasnic, které pivu dávají nezaměnitelnou chuť, vůni a hlavně vzhled. Nefiltrované pivo se pilo po celou pivovarnickou historii. Až po nástupu používání skla v pohostinství a v domácnostech vyvstal požadavek na vizuálně přitažlivý vzhled piva, na jeho čirost a průhlednost. Proto se začalo pivo filtrovat různým způsobem a různými prostředky. Používal se k tomu v Americe třeba i bavlník. Později se přešlo přes různé jiné materiály a ž k dnešní filtraci křemelinou nebo mikro-filtry. Toto filtrované pivo bylo ovšem zároveň zbaveno velmi žádaných chuťových specifik. A to bylo důvodem, proč se Pivovar Černá Hora rozhodl nabídnout tak trochu návrat do minulosti v podobě klasického středověkého nefiltrovaného moku. V jednom půllitru piva se nachází 500 miliónů kvasných buněk a každá z nich vám udělá moc dobře.
Ocenění: S ohledem na to, že se jedná o nováčka mezi výrobky pivovaru (stáčí se od května 2004), na ocenění ještě čeká, ale zcela jistě se jich brzy dočkáme.


KERN - 10% polotmavé výčepní pivo

Původ názvu: Název piva byl definován oboustrannou spoluprácí pivovaru s rockovou skupinou Kern.

Chuť: U piva KERN se snoubí klasická hořkost světlého piva se sladší karamelovou chutí piva tmavého. Této vlastnosti není dosahováno mícháním již hotových piv. Svou chuť získává hlavně zásluhou míchání různých typů sladu při varném procesu. KERN má narudlou až granátovou barvu a příjemnou chmelovou až mírně karamelovou vůni. Jeho výroba je především snahou vyjít vstříc všem konzumentům piva, kteří s oblibou světlá a tmavá piva míchají.

Ocenění: Za krátkou dobu své existence již získal několik ocenění na různých soutěžích. V letech 1992 a 1993 zvítězil v soutěži o nejoblíběnější pivo v anketě návštěvníků Pivních slavností v Chudčicích u Brna a v roce 1994 získal také ocenění od Strany přátel piva jako Pivo spanilých jízd. Dva roky po sobě, a to roce 2003 a 2004, se umístil v anketě Pivního Kurýra v kategorii Tmavé pivo roku 2003 a 2004 na třetím místě.


LEŽÁKY:
Páter - 11 % světlý ležák

Původ názvu: Jméno piva bylo odvozeno od zakladatele Rolnické akciové společnosti faráře Pátera Ševčíka, který v roce 1896 založil akciovou společnost a v nelehkém období tak pomohl pivovaru se pevně postavit na vlastní nohy.
Chuť: Je charakteristické svojí vyrovnanou plností chuti a spojuje chuťové přednosti jak desítky, tak i dvanáctky. Pivo je uvařeno opět pouze z moravských surovin, moravského sladu a moravského chmele. Obsah alkoholu v něm bude 4,4 %.
Ocenění: Je to novinka pivovaru, proto se zúčastnil jako nováček jenom jediné soutěže, a to v soutěži Pivo České republiky 2004 v Českých Budějovicích, kde v kategorii Ležáků obsadil jako výborné páté místo.


Ležák - 12% světlé pivo

Původ názvu: Název je odvozen od technologického postupu při zrání, kdy pivo zhruba po sedm týdnů zraje (leží). V roce 2000 se nazýval Výroční s ohledem na 470 let od doby první písemné zmínky o pivovaru. Pivovar připravuje k významným událostem během kalendářního roku, např. k Vánocům, speciální varianty a receptury pod názvem Sváteční Ležák.

Chuť: Obdobně jako pivo Tas vyniká chutí, v níž jemná až mírně drsná chmelová hořkost se po napití postupně vytrácí. Na rozdíl od piva Tas je říznější a jeho barva přechází od zlatožluté až k nádechu barvy zlatohnědé. Největší rozdíl je v plnosti, neboť vyšší stupňovitost dává tomuto pivu plnější chuť, která se dá nazvat jako tzv. chlebnatost.

Ocenění: Dosud největší úspěch zaznamenalo toto pivo na soutěži o Táborský palcát, kde v roce 1995 a 2002 nenašlo přemožitele. V roce 2004 na Slavnostech piva v Českých Budějovicích se umístil Ležák v soutěži Pivo České republiky 2004 na třetím místě.

Dalším úspěchem tohoto piva je 3. místo na brněnském Pivexu 2000 - Zlatý pohár PIVEX v kategorii světlých ležáků.

Z Pivních slavností v Českých Budějovicích v roce 2000 si Výroční ležák přivezl titul "Novinářské pivo", kde jej jako nejoblíbenější vyhodnotili sami novináři.

Granát - 12% tmavé pivo

Původ názvu: Podle charakteristické granátové až rudohnědé barvy (tmavší než jiná tmavá piva). Barva Černohorského Granátu může vést jeho konzumenty až k označení "černé pivo".
Chuť: Je charakteristické svou vysokou plností, vyšší sladkostí a velmi tmavou barvou. Vyšší podíl bavorského, karamelového a barvícího sladu dle prastarých receptur dává tomuto pivu nezaměnitelnou karamelovou chuť a výrazně ovlivňuje charakter hořkosti. Vyznačuje se hlavně dobrou pěnivostí i řízem.

Ocenění: Svou kvalitu Granát dokazuje na nejrůznějších pivních soutěžích. Dokázal po sobě pětkrát zvítězit na pivních slavnostech "Dočesná Žatec" (naposledy v roce 2001).
V roce 1999 získal 1. místo v kategorii tmavých ležáků v soutěži "Zlatý pohár PIVEX - Pivo 1999."

SPECIÁLY:
Kvasar - 14% speciální světlé pivo s přídavkem medu

Původ názvu: Podle hvězdy Kvasar. Vynálezcem tohoto piva se stal pan Jiří Jelínek, který začal své pivo vařit doma ve svém sentickém pivovárku nedaleko Tišnova.

Chuť: Pivo plzeňského typu, vyznačující se dobrou pěnivostí, zlatožlutou až zlatohnědou barvou, dobrého řízu a plnosti, která podněcuje k dalšímu napití a odpovídá charakteru českých piv středně prokvašených. Vyznačuje se jemnou vyrovnanou hořkostí a jemnou medovou příchutí mírně nasládlého charakteru.

Ocenění: Kvasar byl poprvé prezentován na veletrhu Pivex 98. Mezi významnými úspěchy pro Kvasar je 1. místo na pivních slavnostech "Dočesná Žatec ´99" a zatím největším 1.místo v kategorii speciálních piv v soutěži "Zlatý pohár Pivex - Pivo 2000"

K dalším významným oceněním v roce 2000 patří 1. místo a titul "Pivo České republiky 2000" v kategorii speciálů na Slavnostech piva v Českých Budějovicích a 1. místo v prestižní soutěži "Cena českých sládků Speciál 2000".

V roce 2001 získal Kvasar na Výstavišti v Českých Budějovicích ocenění Pivo České republiky 2001 v kategorii speciální pivo.

Z roku 2003 se může Kvasar pyšnit prestižním vítězstvím v soutěži CENA SLÁDKŮ SPECIÁL 2003 a ziskem Ocenění 2003 Speciál od Strany přátel piva.

Posledním úspěchem Kvasaru je vítězství v soutěži Pivo České republiky 2004 v kategorii speciálních piv v Českých Budějovicích.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama